Ik vergeet nooit hoe mijn collega's een moeilijke situatie beschreven, namelijk dat dit werk ook gewoon een sport is. In plaats van cardio in je vrije tijd heb je nu de mogelijkheid dit te doen op het werk. Sindsdien zie ik het ook zo, ik houd van sporten en ik kan er op deze manier nog wat mee verdienen ook!
NazibFietskoerier

Hoi, mijn naam is Nazib, 29 jaar en ik ben fietskoerier voor DHL Express in Den Haag. Daarnaast ben ik ook mentorfietskoerier, wat betekent dat ik nieuwe fietskoeriers opleidt. Tijdens mijn werk kom ik regelmatig uitdagingen tegen. Ik wil daar graag wat meer over vertellen.

 

1.      Sporten terwijl je werkt

In mijn eigen vrije tijd ben ik heel sportief en doe ik aan hardlopen en fietsen in het duingebied. In mijn eerste paar weken als fietskoerier had ik het daarom snel naar mijn zin! Dit voorkomt echter niet dat je in het begin uiteraard wel eens iets over het hoofd ziet, bijvoorbeeld een pakketje die je bent vergeten af te leveren in een gebied helemaal aan de andere kant van je route. De klant zit natuurlijk vol verwachting op jou te wachten en daarom maak je toch even die extra kilometers de andere kant op. Eenmaal aangekomen krijg je dan weer een pick-up afspraak binnen, net in het gebied waar je eerder vandaan kwam. Dat is even balen denk je dan! Desondanks vergeet ik nooit hoe mijn collega’s zo’n situatie beschreven, namelijk dat dit werk ook gewoon een sport is. In plaats van cardio in je vrije tijd heb je nu de mogelijkheid dit te doen op het werk. Sindsdien zie ik het ook zo, ik houd van sporten en ik kan er op deze manier nog wat mee verdienen ook!

 

2.      Fit worden in een storm

Zonnige dagen zijn natuurlijk het mooiste, maar aan regenachtige dagen ontkom je nou eenmaal niet. Gelukkig krijgen we allemaal goede thermokleding en regenpakken mee voor dit soort omstandigheden. Daar was ik vooral blij mee tijdens een zware winterse storm in februari. Ik was toen al driekwart jaar actief als fietskoerier en een flinke regenbui en een beetje tegenwind ben je dan wel gewend. Maar deze storm herinner ik mij wel als een uitzonderlijk zware werkdag. Fietsen in de havens en heuvels van Scheveningen voelden een veelvoud uitdagender als normaal en dan was het nog eens een zeer drukke dag ook. Het is dan wel heel fijn altijd om aanmoedigende reacties te krijgen van mensen bij bedrijven die je dagelijks ontmoet, dat brengt je dan toch wel de dag door! Aan het einde van de dag dacht ik echter wel dat er een grote kans bestond dat ik de volgende werkdag geen stap meer kon doen. Na een goede maaltijd en nachtrust stond ik de volgende echter gewoon op met een totaal uitgerust gevoel in mijn lichaam. Dan verbaas je jezelf wel hoe fit je bent geworden na al die maanden en ben je ergens ook wel trots op jezelf!

 

3.      Een behulpzaam team in uitdagende situaties

Aan het begin van de dag hebben we altijd tijd kritische zendingen die voor een uiterste tijd moeten worden afgeleverd, zelfs geen seconde later. Op een bepaalde dag was het zodanig druk dat het nodig was dat iemand alvast vertrok om deze af te leveren terwijl de rest verder kon gaan met sorteren. Dit leek mij een mooie uitdaging die ik van te voren wellicht een beetje had onderschat. Sommige adressen kende ik nog niet, maar de wat ervaren collega’s schoten snel te hulp met een advies voor de meest snelle volgorde van afleveringen. Ik reed er dubbel zo veel weg in een uur als gebruikelijk en voor de laatste zending ontving ik een handtekening voor ontvangst met nog maar vijf seconden voor de deadline. Daarna heb je wel een welverdiend gevoel van opluchting en met dat besef blijf je je collega’s altijd dankbaar als ze jouw tijd kritische zendingen op andere dagen ook op eenzelfde manier ondersteunen.

 

4.      Drukke zomerdagen in het centrum

Fietsen tijdens mooi weer brengt ook zijn eigen uitdagingen mee. Zoals de druktes die ontstaan in Den Haag Centrum door de winkelende menigte. Om niet te veel een overlast te veroorzaken moet je wel van instelling veranderen en accepteren dat je hier iets vaker moet lopen dan fietsen. Maar goed, het is slechts een kleine opoffering en als de rijen niet te lang zijn kan je snel even stoppen voor een ijsje!

 

5.      Optochten in Den Haag

Amsterdam en Rotterdam zijn wereldwijd natuurlijk een stuk bekender, maar als het gaat om mondiale kwesties dan is Den Haag het middelpunt van belangstelling. Zo hebben we moeten werken tijdens de klimaatmarsen van 2019 die kilometers lang door het centrum liepen, of waren er zwaar beveiligde protestacties vlak voor het Vredespaleis en ambassades, net op dagen dat je er een aflevering voor hebt. Ook nationale kwesties vormen soms een uitdaging, zoals de bezetting en optocht naar het Malieveld door boeren uit heel het land. Daarnaast heb je ook natuurlijk leukere aangelegenheden zoals bijvoorbeeld Prinsjesdag. Op al dit soort dagen moet je je routes soms wat creatiever indelen en wat geduld hebben, gelukkig konden we vaak nog wel een oplossing vinden en elkaar eventueel ondersteunen waar nodig.

 

Geschreven door Nazib Monorath

Fietskoerier in Den Haag