Als je iets écht wilt, moet je er in blijven geloven. En het verhaal van DHL-piloot Jean-Luc Schutgens is daar wel een heel passend voorbeeld van.

 

Van Afrika naar Maastricht

Ik ben opgegroeid in Niamey, de hoofdstad van Niger (Afrika). Elk jaar vloog ik met mijn familie naar Nederland om vakantie te vieren. Tijdens één van die vluchten mocht ik in de cockpit kijken. En vanaf dat moment wist ik het: ik wil piloot worden. Na het behalen van mijn licentie om te mogen vliegen brak de crisis uit en zat een baan als piloot er helaas niet in. In mijn zoektocht naar een leuke baan kwam ik uit bij DHL waar ze koeriers zochten in Maastricht. Tenslotte is het besturen van een vliegtuig toch vergelijkbaar met het rijden van een auto, dacht ik. Na twee jaar kon ik de overstap maken naar de functie van supervisor.

 

Onder de indruk

Tijdens één van onze supervisormeetings liep ik bij toeval een collega uit Europa tegen het lijf die ik vertelde over mijn opleiding. Onder de indruk van mijn ambitie en enthousiasme stelde hij me voor aan de Flight Director waarna ik een assessment mocht doen. “Als je het niet haalt, heb je nog steeds een geweldige baan” werd ik vooraf gerustgesteld. Daar hadden ze helemaal gelijk in maar ik was vastberaden deze kans met beide handen aan te grijpen. Een unieke kans om mijn droom te verwezenlijken!

 

Van vliegsimulator tot jumbojet

Na een succesvol assessment volgden maanden van training. Eerst in een vliegsimulator en later in een echt jet. Die eerste keer gierden de zenuwen door mijn lijf, maar ik wist dat mijn carriere als piloot was begonnen. Vandaag de dag vlieg ik met veel plezier tussen de DHL-hubs met een vliegtuig vol pakketten en documenten. Als je maar gemotiveerd bent, komt je kans vroeg of laat voorbij. Daar ben ik van overtuigd!