Ik ben Mos en twee jaar geleden ben ik gestart aan het Traineeship programma Supervisor Logistiek bij DHL Parcel. Dit was eigenlijk mijn eerste fulltime baan. Hiervoor studeerde ik aan de IVA in Driebergen en had ik een bijbaan als autoverkoper. Je kunt je zo voorstellen dat dit wel een flinke stap is geweest; van stropdas naar een logistieke Terminal!

Mijn avontuur in Rwanda
Ik heb mijn afstudeerstage in Afrika gedaan (Rwanda) en daar ging wel een beetje het lampje branden dat ik verder wilde kijken dan alleen de autoshowroom. Toen ben ik na mijn scriptie willekeurig op internet naar vacatures gaan zoeken. Het leek mij gaaf om bij een multinational te starten en daarnaast moest het een brede functie zijn. Want tijdens mijn studie had ik van alles wel een beetje gestudeerd, maar geen exact vakgebied.

Met je voeten in de klei staan
Tijdens de gesprekken was ik stevig aan de tand gevoeld; de stap van ‘autoverkoper’ naar Logistiek Supervisor is groot. Zelf heb ik dat ook zeker ervaren. Als Trainee moet je stevig in je schoenen staan en begin je echt bij het begin, als teamleider. Op die manier sta je direct met je voeten in de klei en die ervaring neem je mee naar de volgende stap als Supervisor.

Dat werd de eerste werkdag al snel duidelijk. Ik werd meteen geconfronteerd met de dagelijkse hectiek die de logistiek met zich mee kan brengen. Mijn leidinggevende had zijn handen vol aan een bandstoring. Ik heb er toen voor gekozen de hele dag met de operatie mee te kijken. Wel heb ik daarna meteen goede afspraken gemaakt voor de opvolgende dagen. Zelf initiatief nemen is belangrijk in het Traineeship.

Samenwerken met collega’s
Sociaal contact is voor mij het belangrijkste aspect aan mijn werk. Daarbij heeft mijn avontuur in Afrika mijn ogen geopend voor de interessante verschillen die culturen met zich meebrengen. Als student leef je soms wat meer in je eigen bubbel; je contacten zijn vooral je eigen studiegenoten en je directe familie. Wat mijn werk juist interessant maakt, is de diversiteit aan mensen en culturen op de werkvloer.

Naast cultuur loop je soms ook tegen leeftijdsverschillen aan. Dat is wel even omschakelen; dan kom je als jochie je collega’s die al 20 jaar bij DHL werken vertellen hoe het moet. In het begin was ik ook extra voorzichtig met het delen van mijn mening. Ik heb moeten leren om vanuit mijn analytische schoolbank houding, over te gaan naar een aanpakker die gelijk zijn tanden ergens in zet en de beslissing neemt.

Onregelmatige diensten draaien
Ik had vooraf geen idee hoe de nachtdiensten zouden bevallen. Het kan twee kanten opgaan; je hebt er last van of het gaat goed. Bij mij gaat het nu goed. Wel moet ik zeggen dat het een half jaar heeft geduurd voordat ik echt eraan gewend raakte. Natuurlijk kun je online veel tips vinden over het werken van onregelmatige diensten. Zo had ik gelijk donkere gordijnen aangeschaft.

Veel kansen
Als Trainee heb je veel mogelijkheden om te ontdekken waar jouw interesses en kwaliteiten liggen. Je bent verantwoordelijk voor jouw ontwikkeling, maar wanneer je je werk goed doet en je nek uitsteekt zijn er heel veel mogelijkheden binnen DHL. Zelf heb ik het naar mijn zin in mijn rol als Supervisor, maar wie weet wat mijn DHL-toekomst brengt!

Raak jij enthousiast van het verhaal van Mos en wil je kijken wat DHL jou als Trainee te bieden heeft? Reageer dan snel op één van onze Traineeship vacatures!