In 4 weken van Amsterdam naar Riga. Op de fiets!

Om mijn 15 jarig jubileum als DHL fietskoerier te vieren heb ik mij vorig jaar als deelnemer van het WK fietskoerieren in Riga opgegeven. Voorafgaand aan deze wedstrijd ben ik in 4 weken van Amsterdam naar Riga gefietst. Langs de oevers van de Oostzee via Duitsland, Denemarken en Zweden met de ferry van Stockholm naar Tallinn door langs de Estlandse kust naar Riga. Een prachtig avontuur en lekker 2000 kilometers in de benen.

Fietsen als baan en passie

Niet gehinderd door enige kennis van de wedstrijd maar wel topfit verscheen ik 25 augustus, mijn 49ste verjaardag, aan de start. Samen met 400 andere “hardcore” fietskoeriers van over de hele wereld hebben wij een week lang het fietskoerieren op alle manieren gevierd.

Prachtig om dezelfde passie te delen en ervaringen uit te wisselen met zoveel verschillende fietskoeriers uit alle denkbare windstreken.

In de “main course”, waar ik aan deelnam, fiets je op een parcours waar 12 bedrijven/stempelposten aan gelegen zijn. Hier moet je zo snel mogelijk, zoveel mogelijk haal en breng opdrachten uitvoeren. Dat betekend vooral dat je heel slim de opdrachten moet combineren en natuurlijk keihard moet fietsen.

 

Vlot en groen door Amsterdam

Dat is dus precies wat ik al 15 jaar met het allergrootste plezier doe in Amsterdam voor DHL. Iedere dag een nieuwe haal- en breng puzzel zo efficiënt mogelijk proberen op te lossen, op een bakfiets.

Amsterdam ken ik op mijn duimpje. In de afgelopen 15 jaar is de stad enorm veel drukker geworden.

Het fietsen blijkt een van de beste (en groenste!) manieren te zijn om je in de stad te verplaatsen. De grootste uitdaging is dan ook om geen ongelukken te maken als je volle bak aan het fietskoerieren bent. Dat gaat mij nog altijd heel goed af.

Fietskoerier? Wereldberoemd!

Er gaat geen maand voorbij of ik ontmoet buitenlandse DHL collega’s die op vakantie zijn in Amsterdam en met mij en de fiets op de foto willen. De gele DHL bakfiets is een graag geziene  toeristische attractie en ik wijs heel veel mensen de weg als ze mij erom vragen. Fietsen in Amsterdam is op deze manier iedere dag weer een feest.

Ohja! Wereldkampioen ben ik niet geworden, maar ik en de andere DHL fietskoeriers van Amsterdam zijn wel wereldberoemd J

Monique van der Poel

(A.K.A. Kiek)