Tijdens de vaart worden en constant foto's gemaakt; de boot is een echt begrip in de stad. Omdat het proces wat wij draaien zo uniek is, komen er vanuit de hele wereld DHL medewerkers om een keer het proces te bekijken en een rondje mee te varen.
WouterSupervisor Operations Hoofddorp

Mijn naam is Wouter Post. Ik ben 28 jaar oud en sinds 2015 werkzaam bij DHL Express. Toen ik begon, was ik uitzendkracht en werkzaam als koerier op Schiphol. In 2016 heeft DHL Express mij overgenomen op contract en naarmate ik verder bekend raakte met het bedrijf heb ik gesolliciteerd op de vacature van Coördinator. Deze functie heb ik tot eind 2016 op Schiphol uitgeoefend. Eind 2016 kreeg ik het aanbod de gelijknamige functie te gaan vervullen, maar dan op onze boot, “De Hollandse Glorie”, in het centrum van Amsterdam.

De boot

De boot is een 17 meter lange, omgebouwde rondvaart boot en wordt gebruikt om pakketten aan de rand van de stad op te halen. Daarna vaart de boot naar een plek midden in het centrum van Amsterdam waar een team van 10 fietskoeriers klaar staat om deze af te leveren. Dit alles om met zo min mogelijk auto’s de stad in te hoeven en zo bij te dragen aan het milieu. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren, heb ik via DHL mijn vaarbewijs mogen halen.

 

Een dag als kapitein

’S ochtends, voor dag en dauw, arriveer ik in de jachthaven, waar de boot ’s nachts gelegen heeft. Ik start het koffiezetapparaat en de computer op en verricht wat andere voorbereidende werkzaamheden. Ik controleer de motorolie en de koelvloeistof in het voorruim, vul de accu’s bij met gedemineraliseerd water en maak de boot klaar voor vertrek. Om 09:00 vindt de aanlevering van de pakketten plaats, deze komen vanuit Schiphol en zijn speciaal gesorteerd op grootte, zodat zij in de bakfiets passen.

 

Onze fietskoeriers

Ik vaar naar de plek waar de fietsers om 09:30 starten, til met het team de fietsen die aan boord staan op de kade en verdeel de pakketten zo efficiënt mogelijk over de routes. De fietsers sorteren hun routes in 2 rondes, omdat niet alles tegelijk in de fiets past. Nadat de fietsers vertrokken zijn, verricht ik wat administratieve taken waarna ik mijn route over de gracht begin. Als een soort lijnbus ga ik laad en los plekken op de gracht af, zodat de fietskoeriers op een voor hun zo gunstig mogelijke plek hun 2e ronde kunnen inladen. Aan het eind van deze ronde, vaar ik terug naar de plek waar de pakketten geleverd werden, om zo de spullen voor de middagroutes aan boord te halen, waarna deze cyclus zich herhaalt.

 

Een echte eyecatcher

Tijdens de vaart worden en constant foto’s gemaakt; de boot is een echt begrip in de stad. Omdat het proces wat wij draaien zo uniek is, komen er vanuit de hele wereld DHL medewerkers om een keer het proces te bekijken en een rondje mee te varen. In februari 2019 is zelfs de CEO van DHL Express, John Pearson, op bezoek geweest om dit te kunnen ervaren. Dit was echt een topdag. Zij genieten van het uitzicht en de zon tijdens een rondje op onze ‘Hollandse Glorie’. Kun je nagaan hoe dit is, als je het elke dag mag doen…

 
Geschreven door: Wouter Post
Logistiek Coördinator in Amsterdam

Inmiddels heeft Wouter een mooie stap kunnen maken richting van Supervisor Operations op Service Center Hoofddorp!